Einde ADSL
Vanaf februari 2023 zet telecomaanbieder KPN langzaam aan het kopernetwerk uit op alle adressen die glasvezel beschikbaar hebben. Momenteel is de KPN-glasvezelverbinding actief in 50 gemeenten, wat betekent dat het grootste deel van Nederland al is voorzien van de beste internetverbinding.
Waarom glasvezel?
Glasvezel-internet biedt meer voordelen voor de consument. Zo is de uploadsnelheid even snel als de downloadsnelheid, wat maakt dat momenteel geen verbinding sneller internet levert dan de glasvezelverbinding. “Klanten ervaren de glasvezelverbinding als een verbetering in de woning, ook als de snelheid hetzelfde blijft”, aldus KPN-directeur Jort Wever.
Daarnaast is glasvezel duurzamer, stabieler en meer energiezuinig dan het kopernetwerk. Ook vergt deze verbinding veel minder onderhoud.
Hoe is glasvezel energiezuiniger?
Door glasvezel gaat licht, in plaats van stroom. Dit is de nieuwste technologie welke veel minder stroom verbruikt dan de koperverbinding. KPN heeft in 2021 6 proefgebieden voorzien van glasvezel-internet, waarbij al ruim 440.000 kWh per jaar is bespaard
Hoe wordt het kopernetwerk uitgezet?
De kopertelefooncentrales worden losgesneden van het KPN-netwerk. Dit zorgt ervoor dat de stroom van de koper afgaat. Van de telefooncentrales wordt dan nog slechts een klein gedeelte gebruikt. KPN bezit ongeveer 1300 van deze telefooncentrales.
Toekomst
KPN verwacht in 2025 ongeveer 65% van alle Nederlandse huishoudens op glasvezel te hebben aangesloten. Dit realiseren zij door +- 500.000 adressen per jaar aan te sluiten op glasvezel. Dit zal met name plaatsvinden in stedelijke gebieden