Dynamische energiecontracten worden gemeengoed

Dynamisch energiecontract aanbieden.

In het buitenland is het al jaren gebruikelijk om maandelijks af te rekenen voor het verbruik van energie. In Nederland is daarentegen de gewoonte om een voorschot te betalen en achteraf te verrekenen. Met de introductie van slimme meters begonnen enkele energiebedrijven dynamische contracten aan te bieden. Onder een dynamisch contract fluctueren de stroomtarieven elk uur en de gastarieven dagelijks op basis van de energiebeurs, zowel omhoog als omlaag.

Veranderingen per 2025

Een aantal jaren geleden begonnen verschillende Nederlandse leveranciers, zoals Easy Energy en Frank Energy, deze dynamische contracten aan te bieden. Vanaf 2025 wordt het verplicht voor Nederlandse energiebedrijven om dynamische contracten aan te bieden, zoals vastgelegd in de nieuwe energiewet, die momenteel in de voorbereidende fase verkeert. Nu zien we de eerste grote energiemaatschappijen ook dynamische contracten aanbieden, zoals Vandebron (Essent), en sinds vandaag ook Eneco en Budget Thuis.

Het grote voordeel van een dynamisch energiecontract is dat je direct profiteert van dalende energieprijzen. In de afgelopen maanden daalde de gasprijs op de gasbeurs. Hierdoor zie je ook dat de prijs die je betaalt bij dynamische leveranciers sterk daalt voor een kubieke meter gas.

Indien je een vast tarief hebt, mis je dit voordeel vaak. Tarieven bij vaste contracten zijn meestal voor enkele maanden vastgesteld (meestal zes maanden). Dit kan een voordeel zijn, maar in gevallen zoals hierboven beschreven, kan het een nadeel zijn.

Dynamische leveranciers bieden een app aan waarmee je per uur kunt zien hoeveel je verbruikt en tegen welke prijs. Voor gas verandert de prijs dagelijks en voor elektriciteit zelfs per uur. Hierdoor kun je zelf bepalen wanneer het voor jou het voordeligst is om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten. Ook het opladen van een elektrische auto, wat doorgaans veel stroom kost, kan zo gepland worden dat het minder kost.

Verschillende dynamische leveranciers bieden via de app ook de mogelijkheid om taken in te stellen, zoals het opwarmen van je huis of het opladen van de auto. De app bepaalt dan het meest gunstige moment. Handig!

Er zijn echter ook nadelen aan dynamische contracten:

  1. Slimme meter vereist: Om een dynamisch contract af te sluiten, is een slimme meter vereist. Deze meter houdt precies bij hoeveel en wanneer je stroom verbruikt, en alleen een slimme meter kan worden gekoppeld aan de applicatie van de energieleverancier.
  2. Salderen werkt dynamisch: Terugleveren van stroom aan het energienet kan ongunstig zijn bij een dynamisch contract. Je ontvangt een vergoeding op basis van de kale stroomprijs, en vaak zijn de stroomprijzen het laagst op momenten dat zonnepanelen het meeste opwekken, meestal tussen 10:00 en 16:00 uur. Hierdoor is de vergoeding voor overtollige stroom aanzienlijk lager.
  3. Vereist meer planning: Het gebruik van een dynamisch energiecontract klinkt interessant, maar het vereist enige planning. Om er optimaal van te profiteren, is het belangrijk om te weten wanneer de tarieven gedurende de dag het gunstigst zijn. Sommige mensen halen hier voldoening uit en maken er een sport van om zo goedkoop mogelijk energie af te nemen, terwijl anderen er liever geen tijd aan besteden.

 

Nieuwsoverzicht