VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen voor concurrenten

Blog

VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen

Gaar het nu echt gebeuren ?

Netwerk openstellen

VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen voor concurrenten. Dat heeft de ACM definitief bepaald. Volgens de Europese Commissie is het besluit in overeenstemming met de Europese regelgeving.

Het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access van de ACM bepaalt dat zowel KPN als VodafoneZiggo op hun netwerken toegang moet bieden aan derde partijen. Voor KPN gold een dergelijke verplichting al langer. Deze regulering gaat in per 1 oktober 2018, maar naar verwachting van de ACM kan het netwerk van VodafoneZiggo pas volgend jaar geschikt zijn voor diensten van concurrenten.

VodafoneZiggo moet nu een wholesale-aanbod opstellen en tarieven voorstellen die concurrenten moeten betalen voor toegang. Daarna volgen onderhandelingen over de voorstellen. Als er partijen zijn die concreet diensten aan willen bieden op het kabelnetwerk, moet VodafoneZiggo zijn netwerk daarvoor geschikt maken.

Wie komt er op het netwerk ?

Die concrete interesse is er. Vrijdagochtend maakte nieuwkomer YouCa bekend televisiediensten op het kabelnetwerk te willen aanbieden. Het is niet bekend of er meer gegadigden zijn. Tele2 probeerde in 2012 al toegang tot het kabelnetwerk af te dwingen. Dat bedrijf is onderdeel van een geplande overname door T-Mobile, hoewel de Europese Commissie bezwaren heeft tegen de overname. YouCa, Tele2, T-Mobile, Eurofiber en de M7 Group, van onder andere Fiber, Stipte en Online, konden zich vinden in het ACM-ontwerpbesluit. KPN en VodafoneZiggo maakten bezwaar.

De ACM heeft het besluit genomen, omdat de toezichthouder vaststelt dat KPN en VodafoneZiggo zonder regulering gezamenlijk aanmerkelijke marktmacht hebben en concurrenten van de markt kunnen weren. De toezichthouder publiceerde begin dit jaar al een ontwerpbesluit met het voornemen tot het verplicht openstellen van de netwerken, maar de Europese Commissie moest zich er nog over buigen. Die is eind augustus met enkele kanttekeningen akkoord gegaan met het besluit. De Europese Commissie wil onder andere dat de ACM verduidelijkt hoe de regulering tot meer investeringen in de netwerken gaan leiden.

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Onze support staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl

Want to know more?

Contact us!

Our support is always available with personal advice.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl