Te rooskleurige berekening terugverdientijd zonnepanelen

Blog

Te rooskleurige berekening terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen

Terugverdientijd

De terugverdientijd (TVT) van zonnepanelen wordt door leveranciers nogal eens te rooskleurig voorgesteld. Dit geeft deze markt op termijn een slechte naam, terwijl de branche in Nederland het al zo moeilijk heeft.

De overheid gebruikt graag een simpel voorbeeld van de aanschaf van 10 zonnepanelen.

? De panelen kosten je €4.700 en zorgen ervoor dat je €600 per jaar bespaart op je energierekening. Dat betekent volgens de overheid dat je de panelen in 8 jaar terugverdiend hebt.

8 jaar is natuurlijk snel, maar de overheid vindt dat je goede gedrag beloond mag worden met een btw teruggave. In deze berekening is dat €760 die je van je aanschafkosten mag halen. Waarna je dus €3940 overhoudt, die je in ongeveer 6 jaar terug kan verdienen.

De terugverdientijd van zonnecollectoren wordt dus beïnvloed door de overheid en de salderingsregeling, maar vergeet niet de kosten van zonnepanelen zelf, het piekvermogen van de panelen en de rendabiliteit van de locatie. Daarnaast heb je ook te maken met de kosten van de omvormer. Deze kosten variëren en beïnvloeden de totale terugverdientijd. Er wordt vaak geen rekening gehouden met een defect van de omvormer buiten de garantieperiode, verhoogde verzekeringspremie, schoonmaken van de zonnepanelen, stijgende energieprijzen en versobering van de salderingsregeling. Hoe meer stroom je van je zonnepanelen direct zelf kan gebruiken, hoe minder afhankelijk je bent van de salderingsregeling en de vergoeding die je krijgt voor teruglevering.

 

Verzekeringspremie

Als de zonnepanelen op een eigen woning liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van de woning. Ben je geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heb je een huurwoning en een  inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn en zou ik mijn zonnepanelen moeten gaan verzekeren.

Het is belangrijk of de zonnepanelen gemonteerd zijn AAN het dak of dat ze los op het dak staan. Dat laatste is meestal van toepassing bij een plat dak. Als de zonnepanelen los liggen dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed en dan is er een grote kans dat uw zonnepanelen door de opstalverzekering niet gedekt zijn. Ook voor schuine daken kunnen er risico’s zijn indien de zonnepanelen op het dak zijn geklikt in plaats van zijn vastgeschroefd. Ook dan is het de vraag of de zonnepanelen onderdeel zijn van het onroerend goed.

Zorg er wel voor dat de herbouwwaarde van uw opstalverzekering wordt verhoogd met de waarde van de zonnepanelen. U dient er dan wel rekening mee te houden dat u iets meer premie gaat betalen, maar dat zal om een kleine verhoging gaan.

Schoonmaken Zonnepanelen

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze onderhoudsarm zijn. Dit komt doordat zonnepanelen bijna nooit te hoeven worden schoongemaakt. De meeste zonnepanelen zijn voorzien van een zelfreinigende coating. Dit, samen met de schuine plaatsing van zonnepanelen, zorgt ervoor dat eventueel vuil of stof vanzelf van de zonnepanelen wordt gespoeld wanneer het regent. Toch kan het verstandig zijn om de zonnepanelen regelmatig te controleren op vuil en minstens 1 keer per jaar schoon te maken, om een goede efficiëntie te garanderen. Omdat uw zonnepanelen moeilijk bereikbaar kunnen zijn, is het altijd belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en uw eigen veiligheid voorop te stellen. Vindt u het niet prettig om zelf het dak op te gaan? U kunt de reiniging ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Hiervoor kunt u rekening houden met kosten die liggen tussen de € 100 en € 150. Dit bedrijf kan uw zonnepanelen niet alleen schoonmaken, maar ook direct inspecteren op eventuele defecten.

 

 

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Onze support staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl

Want to know more?

Contact us!

Our support is always available with personal advice.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl