Prijsplafond 2023 Energieleveranciers

Blog

Prijsplafond 2023

Hoe werkt dat nou ?

Prijsplafond 2023

Wat is het prijsplafond en wat zijn de tarieven?

Per 1 januari 2023 geldt een tijdelijk tarief-en verbruiksplafond voor alle huishouden, en afnemers met een kleinverbruikersaansluiting op het elektriciteits- en gasnet of op een aansluiting op een warmtenet. Dit geldt voor zowel variabele als vaste energiecontracten. Sommige leverancier zoals Budget Energie zit zelfs al onder het prijsplafond

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot 31 december 2023 en is ingesteld op:

  • €1,45 per kuub (m3) gas tot een verbruik van 1200 m3.

Voor elektra is dat:

  • €0,45 per kilowattuur (kwh) tot een verbruik van 2900 kWh.

Ben je aangesloten op een warmtenet (stadswarmte), dan geldt de prijs:

  • €47,38 per Gigajoule (GJ) tot een verbruik van 37 GJ.

Voor woningen die voorzien zijn van blokverwarming sluit het prijsplafond niet altijd even goed aan. De verwachting is dat er een spoedregeling komt met een aparte regeling voor deze huishoudens.

Als consument hoeft u niets te doen om voor de korting op uw energierekening in aanmerking te komen. Dit wordt automatisch uitgevoerd door uw energieleverancier.

prijspalfond

Hoe werkt het?

Het verbruik- en prijsplafond wordt opgesplitst in 2 delen:

Het eerste deel vanaf 1 januari 2023 tót het moment van uw jaarlijkse eindafrekening. Het tweede deel geldt vanaf uw jaarlijkse eindafrekening tot 31 december 2023. Het verbruik van 1200m3 en 2900kWh wordt dus opgesplitst in 2 delen. Hierdoor kan het maximale verbruik per maand verschillen.

In het geval dat u in de eerste periode minder verbruikt heeft dan wat er is ingeschat door de overheid, is het helaas niet mogelijk om het resterende verbruik mee te nemen naar de tweede periode.

Uiteraard houdt de overheid hierbij rekening met het verbruik in de wintermaanden en zomermaanden.

Wat gebeurt er als ik in 2023 verhuis of overstap van leverancier?

Wanneer u vóór 31 december 2023 verhuist of overstapt van leverancier, wordt er een eindafrekening gemaakt door uw energieleverancier. Uw verbruik van 2023 tot en met uw einddatum wordt opgeteld, en tegen het opgetelde verbruik van het prijsplafond gezet. Omdat elke maand een eigen verbruiksplafond heeft, kan de afrekening worden gemaakt.

Hoe worden de tarieven door gecommuniceerd?

Uw energieleverancier stuurt maandelijks de tarieven van uw contract per e-mail. Indien u een vast contract heeft, is dit het tarief zoals beschreven in uw contract. U betaalt deze tarieven alleen als uw verbruik buiten het “basisverbruik” valt, zolang als het prijsplafond geldt.

Wat gebeurt er als de tarieven lager zijn dan het prijsplafond?

Wanneer u een variabel- of vast contract heeft afgesloten welke lagere tarieven bevat dan het prijsplafond, gelden deze lagere tarieven. Het prijsplafond geldt dus enkel wanneer uw contractprijs, of bij sprake van een variabel contract de marktprijs, hoger is dan de tarieven van het prijsplafond.

Heb ik inzicht in het prijsplafond en mijn verbruik?

Alleen als uw huis beschikt over slimme meters, is het mogelijk om maandelijks bij te houden wat u verbruikt qua elektra en/ of gas.

Heeft u vragen over het verbruik- en prijsplafond? Neem dan gerust contact op met Easynuts, of met uw energieleverancier.

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Onze support staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl

Want to know more?

Contact us!

Our support is always available with personal advice.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl