
28 sep Onrust in de Nederlandse energiemarkt
Blog
Grote problemen voor energiebedrijven
Capelle a/d IJssel, 28 september 2021
Er is onrust in de Nederlandse energiemarkt. Leveranciers zitten klem door gestegen gasprijzen. De inkoopprijs kan veel hoger uitvallen dan eerder afgesloten verkoopcontracten.
Stijgende prijzen
Er zijn energiebedrijven die zijn gestopt met de verkoop van energiecontracten. Nederland telt 5 grote spelers : Eneco, Essent, Vattenvall, Budget Energie en Greenchoice daarnaast zijn dat veela kleinere energiemaatschappijen. Men hoopt op een milde winter anders kunnen er zomaar energiebedrijven omvallen. Een bedrijf A heeft voor € 12 per megawattuur gas verkocht aan zijn klant. Dit is dus een leveringsverplichting, maar het gas heeft zo’n energiebedrijf nog niet gecontracteerd. Als ze nu straks gas moeten inkopen op de markt tegen € 80 per megawattuur lijden ze serieus verlies. Als er een strenge winter komt is het gasverbruik hoger kan het verlies nog verder oplopen. Dit is de reden dat sommig energiemaatschappijen een stop hebben op energiecontracten. In de UK en België zijn de eerste energiebedrijven omgevallen.
Grote Energieleveranciers
Bij grotere bedrijven is dat risico veel kleiner. Die hebben hele afdelingen voor de inkoop van stroom en gas. Deze bedrijven hebben vaak ook nog een buffer om klappen op te vangen. Al kunnen daar de verliezen ook flink oplopen. In een gewone markt zitten energieleveranciers te springen om klanten is dan ineens een omgekeerde wereld dat energieleveranciers geen klanten willen. Er zullen ook veel salesorganisatie in zwaar weer komen met de stop op van de leveranciers.
ACM
Toezichthouder ACM haalt de controle op de leveringszekerheid van energiebedrijven een maand naar voren vanwege de gestegen prijzen voor gas en elektriciteit, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Consumenten hoeven er echter niet voor te vrezen dat ze zonder stroom komen te zitten.
ACM controleert sowieso elk jaar hoe energieleveranciers er financieel voor staan. Dat wordt dit jaar met een maand vervroegd om de impact van de hogere energieprijzen te meten. “Voorlopig lijkt die leveringszekerheid nog niet in gevaar te komen, maar als een leverancier echt in de problemen komt, trekken we de vergunning in”, zegt de ACM-woordvoerder.
Mocht dat gebeuren, dan hoeven consumenten zich niet meteen zorgen te maken. Iedereen die bij de leverancier in kwestie is aangesloten, wordt namelijk meteen overgezet naar een andere leverancier. Daar blijf je sowieso twintig dagen bij aangesloten om de energielevering te verzekeren, waarna je een nieuwe leverancier kunt kiezen als je dat wil. Het contract voor die ene maand wordt dan wel afgesloten voor de hoogste prijs, dus zonder kortingen.
Tags

Meer weten?
Neem contact met ons op!
Onze support staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies.
+31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl

Want to know more?
Contact us!
Our support is always available with personal advice.
+31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl