Steeds meer bandbreedte nodig per huishouden

Blog

Steeds meer bandbreedte nodig per huishouden

tegenwoordig snelheden tot wel 1000 Mbit(s)

Geschiedenis van internet

Consumenten konden in de jaren 90′ alleen het wereldwijde web op met een inbelverbinding. Hiervoor was een analoog of ISDN-modem nodig. Later werd het mogelijk om via de kabel, ADSL en via glasvezel te internetten. Door deze nieuwe technieken verdween het analoge modem. Tegenwoordig is deze niet eens meer te koop. In de loop der jaren is het internet steeds sneller geworden en het is nu ook te gebruiken op andere apparten dan de computer: je kunt ook het internet op met jouw tablet, smartphone en laptop.

Hogere internetsnelheid nodig ?

Ongeveer 10 jaar geleden had men genoeg aan een 10 Mbit(s) verbinding. Ongeveer 10 jaar geleden met de introductie van bijvoorbeeld de iPad en de smartphone geloofden veel mensen destijds niet dat deze producten zo’n overweldigend succes zouden worden, omdat men er de toegevoegde waarde niet direct van inzag. We hoeven je niet te vertellen hoe dit afliep. Blijkbaar was er toch massaal behoefte aan de producten, ondanks dat de meeste mensen zich hier in eerste instantie niet bewust van waren en tevreden waren met de bestaande situatie. Elk gezinslid heeft tegenwoordig een smartphone en minimaal een iPad en computer.

Een nieuwe hype met Smart home producten die steeds grote vormen aanneemt : Google home, Nest thermostaat, Ring deurbel, Rookmelders, Philps Hue en Apple TV. Allemaal gekoppeld aan het wifi netwerk thuis.

Op vrijdagavond zit vader op Netflix, moeder kijkt tv op de iPad, zoon is aan het gamen en de dochter streamt spotify.

Per 2018 werkelijk haalbare internetsnelheden melden

Toezichthouder ACM heeft bekendgemaakt dat de regels over het duidelijk weergeven van internetsnelheden vanaf 1 maart 2018 bij bestaande contracten gaan gelden voor providers. Voor nieuwe contracten is dat al eerder, namelijk vanaf 1 januari 2018.

Met nieuwe contracten bedoelt de toezichthouder zakelijke en particuliere contracten die tot stand komen na de huidige publicatie van de regels in de Staatscourant. Bij de bekendmaking van de consultatie in september zei een woordvoerder van de ACM tegen Tweakers dat klanten niet direct een beroep op de beleidsregels kunnen doen bij hun provider. In plaats daarvan raadde de toezichthouder aan om contact op te nemen met de provider of een melding te maken bij ConsuWijzer als ze van mening zijn dat hun internetsnelheden lager zijn dan beloofd.

De regels verplichten providers onder meer om in hun contracten te vermelden wat de minimale up- en downloadsnelheden van een abonnement zijn, naast de snelheden die normaal gesproken worden gehaald en de maximale snelheden. Voor mobiele netwerken moeten ze de hoogst haalbare snelheid vermelden die ook daadwerkelijk behaald kan worden. Verder bestaat er een verbod op het adverteren met snelheden die hoger liggen dan de maximaal haalbare snelheid op een netwerk.

Om hun snelheid te kunnen meten, moeten klanten van hun provider informatie kunnen krijgen op welke manier ze dat het beste kunnen doen. De verplichtingen vloeien voort uit Europese regels, waardoor dezelfde ontwikkeling bijvoorbeeld in België en het VK te zien is.

Wat verbruik je daadwerkelijk

Het klinkt wellicht bekend in je oren, een vriend die loopt te pochen over een internetsnelheid van 1000 Mbit(s) per seconde. Het is makkelijk te geloven dat 200, 400 of zelfs 1000 Mbit/s download altijd nodig is om prettig te kunnen browsen en video’s te streamen. Of dat een hoge abonnementssnelheid automatisch voor betere WiFi en stabiel internet zorgt. Niks minder is waar.

Televisie en vast bellen
Televisie en vast bellen gaat via de internetverbinding. De internetsnelheid die nodig is om een digitaal kanaal in HD-kwaliteit te bekijken is slechts 12 Mbit/s.

Video en muziek streamen
Een van de populairste dingen die we op dit moment online doen is video en muziek streamen. Bekende voorbeelden hiervan zijn natuurlijk YouTube en Netflix als het om beeld gaat. Apple Music en Spotify Premium zijn veel gebruikte muziekdiensten. Hoeveel bandbreedte heeft u nodig om de laatste series te bekijken of die ene hit te beluisteren?

Deze getallen zijn mogelijk dankzij compressietechnieken die zo zuinig mogelijk omgaan met de beschikbare internetsnelheid. U moet dus met heel wat mensen tegelijk video en muziek streamen wilt u aan 200 Mbit/s komen.

Gamen
Online gamen is ook typisch iets waarvan gedacht wordt dat het een hoge internetsnelheid nodig heeft. Laten we kijken wat de verschillende consoles in realiteit verbruiken:

Wat zou je aanraden ?

1 persoon
50 Mbit(s)
ADSL
Kabel

2 personen
80 Mbit(s)
ADSL
Kabel

3 personen
100 Mbit(s)
Kabel
Glasvezel

4 Personen
150 Mbit(s)
Kabel
Glasvezel

4 personen + bedrijf aan huis
200 Mbit(s)
Kabel
Glasvezel

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Onze support staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl

Want to know more?

Contact us!

Our support is always available with personal advice.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl