Ga je verhuizen en heb je energie nodig?

Blog

 

Ga je verhuizen ?

Welke aansluitingen nieuwe woning  ?

Stroom, gas stadsverwarming wat heb ik nou eigenlijk. Je kunt op www.mijnaansluiting.nl bekijken welke aansluitingen je hebt. In Nederland ben je verplicht om een contract voor stroom of gas op je naam te zetten voor een nieuwe woning. Het gemiddeld verbruik van een huishouden met stroom is ongeveer 3500 Kwh. Waar wordt gas nou eigenlijk voor gebruikt. Gas gebruik je vaak voor verwarming, om te koken en warm water. Een gemiddeld huishouden gebruikt volgens Milieu Centraal jaarlijks zo’n 1.250 kubieke meter gas, wat een gasrekening van €990 oplevert. Eenvoudig stroom en gas regelen tijdens verhuizing

Stadsverwarming

Je ziet tegenwoordig steeds vaker stadsverwarming. Ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens krijgen warmte via stad- of blokverwarming. Dit zijn manieren om je huis te verwarmen of om warm water te krijgen zonder het gebruik van gas. Heb je stadsverwarming, dan heb je geen eigen cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat door restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. Als je gebruik maakt van stads- of blokverwarming dan kun je niet overstappen naar een andere warmteleverancier. De warmtenetten zijn namelijk niet onderling met elkaar verbonden, zoals bij elektriciteit en gas. Dit komt omdat er bij een warmtenet vaak maar één lokale energiebron is, die de warmte opwekt. Er is vaak maar één partij die de warmte aan je levert. Vanaf 1 januari 2014 biedt de Warmtewet afnemers van warmte daarom  bescherming  tegen hoge tarieven. De Warmtewet geldt alleen voor aansluitingen van maximaal 100 Kilowatt.

De maximumprijs voor warmte is gebaseerd op de prijs van gas. Dat betekent dat je niet meer betaalt dan je betaald zou hebben als je een gasaansluiting had gehad. Dit heet het “Niet meer dan anders-principe”. De maximumtarieven worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Je betaalt maximumtarieven voor de levering van warmte, warm tapwater (kraanwater) en het meten van warmte. Het leveringstarief voor warmte bestaat uit een vast bedrag en een bedrag per geleverde gigajoule (GJ) aan warmte. Verder zijn er vanaf 2020 maximumtarieven voor de levering van koude (koeling) in een warmtenet en voor warmte van lagere temperaturen. Ook zijn er vanaf 2020 maximum aansluittarieven en afsluittarieven, en maximumtarieven voor je afleverset

Blokverwaming

Bij blokverwarming wordt de woning door middel van een centrale ketel verwarmd. De ketel staat in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vanaf de ketel lopen buizen die binnen in de woning op de radiatoren uitkomen. Op de radiatoren zijn metertjes geplaatst. Deze metertjes geven het warmteverbruik aan. Dit kunnen bijvoorbeeld verdampingsmeters zijn. Een verdampingsmeter is een pijpje, waar vloeistof in wordt gegoten aan het begin van het stookjaar. Zodra er warmte wordt verbruikt, verdampt deze vloeistof.

Wie is verantwoordelijk voor de rekening?

Het bedrijf dat de meterstanden opneemt, bijvoorbeeld ISTA of Techem, krijgt van de woningbouw of VvE een energierekening. ISTA of Techem berekent wat er per bewoner betaald moet worden en geeft deze rekening weer terug aan de woningbouw of VvE. Deze geven de rekening vervolgens aan de bewoner.

Energieleverancier

 • Een energieleverancier verzorgt in- en verkoop en de levering van energie.
 • Een energieleverancier kun je zelf kiezen en levert de energie die je thuis of op kantoor gebruikt.
 • De leverancier koopt zijn energie in bij producenten of tussenhandelaren.
 • Sommige energieleveranciers wekken zelf ook energie op.
 • Energieleveranciers moeten beschikken over een vergunning van de Autoriteit Consument & Markt.

Energietarieven hoe werkt dat ?

 

 • Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van uw contract. Dit geldt alleen voor de kosten die naar uw energieleverancier gaan, dus het leveringstarief voor gas en stroom en het vastrecht, de zogenaamde de vaste leveringskosten.
 • Bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden. Ga voor uzelf na of u de ‘zekerheid van een vaste prijs’ wilt. Als de variabele energietarieven dalen, lijkt het gunstig om hiervoor te kiezen. Toch is een contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven meestal gunstiger.

 

 

Welke netbeheheerders zijn er ?

In Nederland zijn er zeven netbeheerders die het energienet in hun regio verzorgen en onderhouden.

 • Liander
 • Stedin
 • Enexis
 • Enduris
 • Coteq Netbeheer B.V.
 • RENDO Netwerken
 • Westland Infra

De taken van een netbeheerder

Per regio is er één netbeheerder verantwoordelijk voor:

 • De aanleg van het energienetwerk
 • Het beheer van het energienetwerk
 • Het transporteren van de energie
 • De registratie van je aansluitingen
 • Het beheren en onderhouden van je meter

De netbeheerders hebben allemaal hun eigen werkgebied. Hierdoor is het niet mogelijk om te wisselen van netbeheerder. Alleen als je verhuist krijg je mogelijk een andere netbeheerder.

 

Wat is een EAN code ?

De EAN-code (European Article Number) is een uniek getal van 18 cijfers. Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft haar eigen EAN-code. Gaat u verhuizen of wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Dan heeft uw nieuwe leverancier uw EAN-code nodig om dit voor u te regelen.

 

 

 

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Onze support staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl

Want to know more?

Contact us!

Our support is always available with personal advice.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl