Europese gasprijs zakt flink na all time high

Blog

 

Dalende prijzen door naderen schepen met gas

Capelle a/d IJssel, 27 december 2021

 

Europesche gasprijs zakt onverwachts

De Europese gasprijs is vandaag plots flink gedaald. Waarschijnlijk komt dat doordat er minstens tien en mogelijk tientallen schepen vol met Amerikaanse lng, oftewel vloeibaar gemaakt aardgas, op weg zijn naar Europa. Dat extra gas kan volgens kenners als compensatie dienen voor de gebrekkige leveringen uit Rusland.

De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, liep in de loop van de dag terug tot zo’n 127 euro.

 

All time high gasprijzen

Dinsdagmiddag piekte de gasprijs nog op bijna 188 euro. Toen bereikte de gasprijs een nieuw recordniveau doordat er geen gasleveringen waren via de Yamal-pijpleiding van Rusland naar Duitsland. Ook het besluit van Frankrijk om een viertal kernreactoren uit te zetten voor extra onderhoud stuwde de prijs. De politieke spanning tussen Rusland en Navo helpt ook niet mee.

Dat de prijzen nu weer hard dalen komt volgens deskundigen van adviesfirma Inspired Energy niet alleen door het nieuws over de schepen. Zij denken dat de prijzen ook omlaag gaan door speculatie dat sommige handelaren bepaalde posities zouden willen sluiten in aanloop naar de feestdagen.

In deze periode van het jaar is de handel doorgaans ook wat dunner, en dat kan voor extra volatiele prijzen zorgen.

Omgevallen energieleveranciers

In Nederland zijn in korte tijd al diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen. Het kabinet heeft ook al maatregelen aangekondigd. De energiebelasting wordt eenmalig verlaagd en mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum krijgen een extra tegemoetkoming om de stijgende energieprijzen op te vangen.

Ook een sector als de glastuinbouw wordt hard geraakt door de situatie. Niet alleen worden tuinders in de portemonnee getroffen, ook is er steeds meer vrees voor een tekort aan gas. Donderdag overlegde de branche nog met het ministerie van Economische Zaken over de vraag wat te doen als het gas echt op is.

 

 

Meer weten?

Neem contact met ons op!

Onze support staat altijd voor u klaar met persoonlijk advies.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl

Want to know more?

Contact us!

Our support is always available with personal advice.

 +31 (085) 208 17 94
info@easynuts.nl